2021-08-24 08:18:19• hírek • Bede Emőke

Öt életet mentett meg szervadományaival egy agyvérzésben elhunyt nő

Halála által adott másoknak esélyt az életre az a fiatal, Szatmár megyéből származó nő, akinél egy agyi érkatasztrófa következtében a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán beállt az agyhalál. A mérhetetlen veszteség ellenére a hozzátartozók úgy döntöttek, a nő szerveit, pontosabban szólva a máját, a veséit, a szívét és a tüdejét, illetve a csontszövetét felajánlják másoknak, akiknek ezek a túlélés kulcsát jelenthetik.

Két páciens a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikai Intézetben kapta meg a veséket, a máj pedig Fundeni-i Klinikai Intézet Májátültetési Központjába került. Ugyanakkor, mivel Románia területén nem voltak olyan szervátültetésre váró személyek, akik kompatibilisek lettek volna a rendelkezésre álló szívvel és tüdővel, ezért ezek az olaszországi Torino és Bergamo transzplantációs központjaiba kerültek, s így további két ember életét mentették meg.


A transzplantációs csapat egyébként egészen húzós napokon van túl, hisz másik két, szerettét elvesztő család is hasonlóképp döntött, így 48 óra leforgása alatt a szervfelajánlásoknak köszönhetően összesen 13 páciens kapott egy új esélyt az életre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: